Obstea
Reinfiintarea Manastirii Stavropololeos a insemnat in primul rind formarea unei obsti monahale. Din inalta binecuvintare a PF Parinte Patriarh Daniel, la slujba Vecerniei de marti, 27 mai 2008, a avut loc tunderea in monahism a patru dintre surorile vietuitoare la Stavropoleos, care se pregateau de mult timp pentru acest moment, asteptind ca locasul sa isi recapete statutul de manastire.
Slujba tunderii a fost oficiata de parintele arhim. Teofil Anastasoaie, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor si a fost un eveniment pentru intreaga comunitate, care a trait pentru intia data emotiile unei astfel de slujbe. Pentru ca asa cum spunea a doua zi in cotidianul crestin Lumina, parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural: Monahul isi incepe drumul calugariei printr-un dialog tulburator si profund care arata ca hotarirea de a se calugari nu o ia omul pentru un an, nu este un contract, ci este o alegere definitiva, pina la cea din urma suflare a vietii. Monahul se logodeste cu Imparatul Veacurilor si cu cunoscatorul inimilor noastre.
Maicile de la Manastirea Pasarea au fost prezente in numar mare pentru a cintaBratele parintesti, a da raspunsurile alaturi de Grupul Stavropoleos, dar si pentru a le ajuta pe noile monahii sa-si imbrace vesmintele de calugarie. Momentul tunderii presupune pe linga taierea parului – semnul renuntarii la voia proprie – si primirea hainelor si a insemnelor monahului: camasa, crucea pectorala, paramanul, dulama, briul, papucii, rasa, potcapul, mantia, mataniile, crucea si faclia.
Alaturi de maicile de la Manastiea Pasarea au fost si starete si monahii de la citeva Manastiri din Oltenia (Jgheaburi, Surpatele, Govora, Arnota), apropiate ale obstii de la Stavropoleos. Stareta Manastirii Jgheaburi, maica Antonia, a fost nasa de calugarie, cea care le-a luat sub mantia sa pe surori.
Acum obstea Manastirii Stavropoleos este formata din 6 monahii si un preot duhovnic.