Pages Navigation Menu

Biblioteca

Biblioteca manastirii contine numeroase volume de teologie, arta si istorie, un fond de peste 10 000 volume.

Achizitiile facute in ultimii ani reunesc un important fond de scrieri patristice, biblice, dogmatice, liturgice, volume de istorie, omiletica, morala, dictionare si manuale de limbi clasice, dar si studii despre arta si civilizatia bizantina, istoria si civilizatia romaneasca medievala, cultura medievala europeana – carti cautate de studenti si cercetatori in domeniu.

Biblioteca contine si un important fond de carte veche, manuscrise si tiparituri in limbile romana, greaca si slavona. Sint peste 80 de manuscrise si 400 de tiparituri, carti de cult sau manuscrise muzicale, unele din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea, folosite de psaltii nostri in studii comparative, pentru indreptarea editiilor folosite in practica liturgica.

Programul de digitalizare a fondului de carte veche si de constituire a unei biblioteci virtuale se afla in plina desfasurare, fiind una dintre ascultarile importante ale comunitatii monahale.

Parte din fondul Bibliotecii o reprezinta biblioteca istoricului de arta Vasile Dragut, important medievist si autor a numeroase tratate de istoria artei romanesti. Biblioteca a fost donata prin amabilitatea sotiei sale, doamna Gabriela Patulea-Dragut.

Intre volumele de arta si arhitectura bisericeasca, Biblioteca Stavropoleos cuprinde numeroase exemplare din serii si colectii ale prestigioaselor edituri din tara si strainatate. Intre acestea Editura Meridiane ca cea mai reprezentativa din tara, dar si cataloage editate de British Museum, The Metropolitan Museum of Art, Royal Academy of Art-London, prilejuite de mari expozitii internationale de arta bizantina. De asemenea, colectia Buletinului Comisiunii Monumentelor Istorice (1908-1945) si seriile noi ale publicatiei, continuata sub alte denumiri: Buletinul Monumentelor Istorice (1970-1974), Monumente Istorice si de Arta (1974-1989), Revista Monumentelor Istorice (1990-2002).

Scrierile teologice sunt bogat reprezentate. Alaturi de cele editate de Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa (Parinti si scriitori bisericesti, Patrologia), de cele 12 volume ale Filocaliei traduse si comentate de parintele Dumitru Staniloaie se afla numeroase carti de dogmatica, liturgica, istoria Bisericii, spritualitate, aparute dupa 1989 la diferite edituri sau in colectii cu profil teologic: Deisis, Anastasia, Polirom, Sofia etc. Noua traducere a Septuagintei, realizata de un prestigios coleciv de traducatori si specialisti, editata in mai multe volume de Colegiul Noua Europa si Polirom, noile editii bilingve din colectia Traditia crestina a Editurii Polirom, colectia Filocalica a Editurii Deisis sunt dintre cele mai prestigioase achizitii ale ultimilor ani. Am dori ca in biblioteca sa se afle si colectiile complete J. P. Migne si Sources chretiennes si doua dictionare: Dictionnaire de spiritualite si Dictionaire d’archeologie et liturgie chretienne si am fi bucurosi sa primim ajutor pentru a achizitiona aceste lucrari.

Din vechea zestre a Manastirii Stavropoleos s-au pastrat numeroase carti de cult carora li s-au adaugat donatii sau achizitii facute in timp pentru a completa fondul de carte veche, alcatuit acum din tiparituri romanesti, grecesti si slavone si citeva manuscrise.

Manastirea Stavropoleos are intre preocuparile sale constante muzica de traditie bizantina. Cele aproximativ doua sute de carti si manuscrise formeaza una dintre cele importante colectii manastiresti de acest gen din Romania. Majoritatea titlurilor provin din bibliotecile a doi bizantinologi romani, arhid. prof. dr. Sebastian Barbu-Bucur si Titus Moisescu, carora le suntem recunscatori pentru sprijinul constant aratat de-a lungul anilor,  in actiunile noastre legate de promovarea muzicii bizantine. In Biblioteca Stavropoleos sunt prezente aproape toate tipariturile importante ale cantarilor in limba romana, incepand cu primele aparitii din 1823 ale lui Macarie Ieromonahul, continuand cu Anton Pann, Dimitrie Suceveanu si multi altii pana la Ion Popescu-Pasarea si Victor Ojog. De asemenea, se afla carti cu cantari in limba greaca, printre care si unele ale lui Petre Efesiu – cel care in 1820 la Bucuresti, pentru prima data in lumea ortodoxa, tiparea cantari bisericesti – si Theodor Phokaeos. Tipariturile sunt completate de manuscrise grecesti si romanesti, dintre care doua datate secolul al XVIII-lea, fiind scrise in vechea notatie cucuzeliana, iar unul in limba slava, in notatie krjuki.

In afara de cartile de cantari, biblioteca mai cuprinde importante studii muzicale si tratate teoretice, atat romanesti cat si straine. Dintre acestea din urma amintim A History of Byzantine Music and Hymnography de Egon Wellesz si cateva volume din seria Monumenta Musicae Byzantinae.